Mart ayý iþsizlik oranlarý sevindirdi. Ocak ve þubat aylarýnda çift haneye çýkan iþsizlik, yýlýn üçüncü ayýnda tek haneye indi.

'/> Ýstihdamýn yüzde 5,9´u inþaatta - Kategori : Sektörden Haberler - Emlak Haberleri - Emlak'ta Son Dakika, Emlak Piyasasý - VERi EMLAK
Ýstihdamýn yüzde 5,9´u inþaatta

Mart ayý iþsizlik oranlarý sevindirdi. Ocak ve þubat aylarýnda çift haneye çýkan iþsizlik, yýlýn üçüncü ayýnda tek haneye indi.


Kategori : Sektörden Haberler
16 Haziran 2012 06:25
16833 kere okundu.
Ýstihdamýn yüzde 5,9´u inþaatta

Mart ayý iþsizlik oranlarý sevindirdi. Ocak ve þubat aylarýnda çift haneye çýkan iþsizlik, yýlýn üçüncü ayýnda tek haneye indi.


Kategori : Sektörden Haberler
16 Haziran 2012 06:25
16833 kere okundu.

Mart ayý iþsizlik oranlarý sevindirdi. Ocak ve þubat aylarýnda çift haneye çýkan iþsizlik, yýlýn üçüncü ayýnda tek haneye indi. Yaz aylarýnda da bu eðilimin devam etmesi bekleniyor. Ýspanya ve Yunanistan gibi Avrupa ülkelerinde yüzde 20´lerin üzerine çýkan iþsizlik rakamlarýna karþýn Türkiye´de istihdamýn artmasý dikkat çekiyor.
 
Avrupa ülkelerinde önemli bir sorun haline gelen iþsizlikle ilgili Türkiye´nin mart ayý rakamlarý moral aþýladý. Ýki aylýk aradan sonra iþsizlik yeniden tek haneye indi. Türkiye Ýstatistik Kurumu´nun (TÜÝK) verilerine göre martta iþsizlik 9,9 oldu. Ýþsizlik oraný ocak ayýnda yüzde 10,2, þubat ayýnda ise yüzde 10,4 idi. Aralýk 2011´de ise iþsizlik 9,8´di. Böylece iþsizlikte, iki aylýk aradan sonra yeniden tek haneli rakam yakalandý. Mevsimsel olarak iþsizliðin nispeten yüksek olduðu mart döneminde tek hanenin yakalanmýþ olmasý, yaz aylarýnda çok daha iyi bir tablonun habercisi olarak yorumlanýyor. Uzmanlar, turizm baþta olmak üzere birçok sektörün hareketleneceði temmuz-aðustos döneminde iþsizliðin yüzde 8´lere kadar gerileyebileceðini belirtiyorlar.
 
Özellikle Euro Bölgesi ülkeleriyle kýyaslandýðýnda Türkiye, iþsizlikle mücadelede önemli bir baþarý saðladý. Eurostat´ýn verilerine göre Ýspanya´da iþsizlik yüzde 24,3, Yunanistan´da ise yüzde 21,7 düzeyinde. AB ortalamasý da yüzde 10,3. Buna karþýn Türkiye, þubat döneminde son 7 yýlýn en düþük seviyesini yakalamasýnýn ardýndan martta yüzde 9,9 ile yeniden tek haneye indi. TÜÝK´in verilerine göre mart ayýnda iþsizlik, geçen yýlýn ayný dönemine göre yüzde 0,9 puan azaldý. Bu azalýþ bir önceki aya göre de yüzde 0,5 oldu. Geçen yýlýn ayný döneminde 2 milyon 816 bin kiþi olan iþsiz sayýsý, bu sene 2 milyon 615 bin kiþiye geriledi. Çalýþan sayýsý da 531 bin kiþi artarak 23 milyon 286 bin kiþiden 23 milyon 817 bin kiþiye çýktý.
 
Martta kentlerde iþsizlik yüzde 11,6, kýrsalda ise yüzde 6,4 oldu. Bu dönemde istihdam edilenlerin yüzde 23,6´sý tarým, yüzde 19,8´i sanayi, yüzde 5,9´u inþaat, yüzde 50,7´si ise hizmet sektöründe yer aldý. Önceki yýlýn ayný dönemi ile karþýlaþtýrýldýðýnda hizmetler sektörünün istihdam edilenler içindeki payýnýn 2,3 puan arttýðý, buna karþýlýk tarým sektörünün payýnýn 1,2 puan, sanayi sektörünün payýnýn 0,8 puan, inþaat sektörünün payýnýn ise 0,3 puan azaldýðý görüldü.
 
Genç nüfustaki iþsizlikte önemli bir düþüþ gözlendi. Genç nüfusta iþsizlik oraný, mart döneminde geçen yýlýn ayný dönemine göre 1,9 puan azalýþla yüzde 17,4´e indi. Bu dönemde çalýþanlarýn yüzde 71,1´ini erkek nüfus oluþturdu. Ýstihdam edilenlerin yüzde 57,3´ü lise altý eðitimlilerden, yüzde 62,8´i ücretli, maaþlý veya yevmiyelilerden meydana geldi. Kendi hesabýna çalýþan veya iþveren olanlarýn oraný ise yüzde 24,8. Ýstihdam edilenlerin yüzde 12,4´ü de ücretsiz aile iþçilerinden oluþtu.
 
Kayýt dýþý istihdam azalýyor
 
Kayýt dýþý istihdamda da azalýþ göze çarpýyor. Yaptýðý iþten ötürü herhangi bir sosyal güvenlik kuruluþuna kayýtlý olmadan çalýþanlarýn oraný, önceki yýlýn ayný dönemine göre 3,8 puanlýk azalýþla yüzde 37,5´e geriledi. Ýþ arama yöntemi olarak eþ dost yine ilk sýrada yer alýyor. Buna göre iþsizlerin yüzde 31,1´i eþ dost vasýtasýyla iþ arýyor. TÜÝK´in verilerine göre iþsizlerin yüzde 91,1´i daha önce bir iþte çalýþtý.
 
Mart döneminde 1 milyon 777 bin kiþi yeni iþe baþladý veya iþ deðiþtirdi. Bunlarýn toplam istihdam içindeki oraný yüzde 7,5 oldu. Ýþe yeni baþlayan veya iþ deðiþtirenlerin yüzde 30,7´si 25-34 yaþ grubunda yer aldý. Türkiye genelinde iþgücüne katýlma oraný, geçen yýlýn ayný dönemine göre 0,4 puanlýk azalýþla yüzde 48,6 olarak gerçekleþti.
 
Ýþsizlikte düþüþ devam ediyor
 
Ýþsizlikteki düþüþü deðerlendiren Baþbakan Yardýmcýsý Ali Babacan, Avrupa´nýn aksine Türkiye´de iþsizliðin azalmasýyla herkesin sevinmesi gereken bir durumun ortaya çýktýðýný söyledi. Ýþsizliðin mevsimsellikten arýndýrýlmýþ rakamlarla deðerlendirilmesi gerektiðini belirten Babacan, "Geçen senenin ayný ayýna baktýðýmýz zaman yüzde 0,9 düþüþ var. Düþüþ trendi devam ediyor. Türkiye´de istihdam, çalýþan sayýsý artmaya devam ediyor. Bu, sevindirici bir durum. Yani Avrupa´da iþsizlik artarken, çalýþan sayýsý düþerken iþsizliðin azalmasý, çalýþan sayýsýnýn artmasý, ülkemizde kuþkusuz hepimizin sevinmesi gereken bir durum. Bu yýl büyüme oranýmýz geçen yýldan daha düþük olacak, buna raðmen iþsizliðin düþmeye devam etmesi, istihdamýn artmasý güzel bir geliþme." dedi. Ekonomi Bakaný Zafer Çaðlayan ise iþsizlik rakamlarýnýn çift haneli rakamlardan tekrar tek haneli rakamlara düþtüðünü belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa 25 milyon insaný istihdam etme baþarýsý gösterdi." ifadelerini kullandý.
 
ÝSA YAZAR/Zaman


#