Bahçe Düzenleme
Yaþadýðýmýz çevre, hayatýmýzda büyük önem taþýr. Bu yüzden önerilerimize kulak vermenizi tavsiye ediyoruz..
Kategori : Dekorasyon - Tasarým
07 Mayýs 2012 00:49
19974 kere okundu.
Bahçe Düzenleme
Yaþadýðýmýz çevre, hayatýmýzda büyük önem taþýr. Bu yüzden önerilerimize kulak vermenizi tavsiye ediyoruz..
Kategori : Dekorasyon - Tasarým
07 Mayýs 2012 00:49
19974 kere okundu.

Ýç Mekan
Bitki bakýmýnýn ilk þartý, onu sevmektir. Bitkiler, bu sevgiyi ve ilgiyi hisseder; çiçek açarak ve saðlýklý büyüyerek bunu gösterirler. Bitki bakýmýnda, bitkilerin genel ihtiyaçlarýný bilmek ve doðru þekilde bu ihtiyaçlara cevap vermek gerekir.

Genel koþullar

Ýç mekan bitkilerinin genel yetiþme koþullarý þöyle sýralanabilir;

Sýcaklýk

Bitkilerin büyüme ve geliþmeleri ile bulunduklarý yerlerin ýsýsý arasýnda sýký bir iliþki vardýr. Sýcaklýðýn yüksek veya alçak oluþu , metabolik olaylarý farklý yönlerde etkilediðinden, bitkilerin büyüme ve geliþmesi de farklý düzeylerde olur. Salon bitkileri yüksek sýcaklýk sevenler, orta sýcaklýk sevenler ve düþük sýcaklýk sevenler diye üçe ayrýlsalar da genel olarak 10°C altýnda zarar görmeye, 40°C derecenin üzerinde ise ölmeye baþlarlar.

Ýç mekan bitkileri soba veya radyatör yanýnda bulundurulmayý sevmezler, çok az bitki çeþidi için bu bölgelerde bulundurulmak uygun olabilir. Öte yandan kýþýn, sýcaklýðýn düþük olduðu zamanlar pencere kenarýnda bulunan bitkiler zarar görebileceðinden ek ýsýtma sistemleri kullanýlmalý veya pencere camý ile bitkiler arasýna gazete kaðýtlarý gerilmelidir. Bunun yanýnda, bitkiler odanýn daha ýlýk bir yerine de taþýnabilir. Isýtýcýlar devredeyse ortamýn kuruluðunu kýrmak için yapraklarýna, tüysüler dýþýnda, her gün su sýkmak gerekir. Bunu aksatmak, yaprak uçlarýnda ve kenarlarýnda yanmalara neden olur.

Iþýk

Bütün bitkiler özümleme yapabilmeleri, büyümeleri ve geliþmeleri için ýþýða ihtiyaç duyarlar. Iþýðýn miktarý da bitkiden bitkiye farklýlýk gösterir. Bazý bitkiler, yetersiz ýþýk koþullarýna uyum gösterse de çoðu bitki en iyi þekilde ýþýklandýrýlmýþ yerlere konulmalýdýr. Iþýk isteðine göre bitkiler, güneþli, aydýnlýk,yarý gölge ve gölge isteyenler olarak sýnýflanabilir. Iþýk gereksinimi bitkilere göre deðiþiklik gösterdiði gibi, bir bitkinin ýþýða gereksinimi, farklý zamanlarda farklý düzeylerde olabilir. Bitkiler geliþme dönemlerinde bol ýþýða, dinlenme dönemlerinde ise daha az ýþýða gerek duyarlar.

Bitkiler yerlerine yerleþtirildikten sonra, 15-20 günde bir kendi eksenleri etrafýnda çevrilmelidir. Böylece bitkinin her yönden eþit olarak ýþýk almasý saðlanýr.

Güneþ ýþýðýnýn yetersiz olduðu durumlarda yapay ýþýða baþvurulabilir. Saðlýklý bitki yetiþtirmek için yaklaþýk 12-16 saat yapay ýþýklandýrma yapmak gerekir. Bu iþlem genellikle flüoresans tüplerle yapýlýr. Saksýlarýn altýna içi su dolu bir kap koymakla da bitkilerin yeterli nem ihtiyacý saðlanmýþ olur.

Su ve nem

Su ve nem her canlýnýn olduðu gibi bitkinin de hayat kaynaðýdýr. Bitkiler, kökleriyle sudaki erimiþ besin tuzlarýný alýrlar. Su, besin maddelerinin iþlenerek toprak üstü bitkisel organlara, çiçek ve meyvelere taþýnmalarýný saðlar. Bitkiler, besinlerini alýnca terler ve su buharýný havaya geri verir. Kýþýn bitkilerin terleme hýzlarý düþük olduðundan, suya daha az gereksinim duyarlar.

Sulama, saksýnýn altýndan su çýkana kadar sürmelidir; daha önce de belirtildiði gibi, su ihtiyaçlarý deðiþtiðinden sulama aralýklarý kesinlikle topraðýn kuruluðu kontrol edilerek belirlenmelidir.

Toprak

Saksý topraðýnýn temel görevi, bitkiye destek olmak, su, hava ve besin maddesi saðlamaktýr. Bitkilerin türlere göre toprak istekleri farklýlaþsa da, hepsi zamaný gelince topraklarýnýn yenilenmesini, iyileþtirilmesini ve zenginleþmesini isterler. Çiçekli ve yeþil bitkiler geliþme zamanlarýnda, ilkbahar ve sonbaharda, suni gübrelerle takviye edilirlerse daha saðlýklý olarak büyür ve bol çiçek açarlar.


#